15 august 2024

Saken om kjennetegnet til det legendariske utestedet Stratos

Oslo tingrett har vurdert gyldigheten av KFIRS vedtak i en tvist som opprinnelig stod mellom Youngstorget eiendom og ByOslo. Saken gjaldt varemerkeregistreringen av ordmerket STRATOS for restaurant- og utelivsrelaterte tjenester, og berører spørsmål om etableringen av varemerkerettslig vern gjennom innarbeidelse, og eierskap til innarbeidelsesvernet.

I 2011 kjøpte selskapet By Oslo opp selskapet som siden hadde leid lokalet øverst i Folketeaterbygningen. Lokalene ble så brukt som utested og selskapslokale frem til leieforholdet opphørte i 2021. Lokalene omtales av tingretten som Stratos-lokalene, og var i en årrekke blitt brukt som serveringssted/utested under navnet STRATOS. Youngstorget Eiendom eide de utleide lokalene.

Like før leieavtalen utløp, søkte By Oslo varemerket STRATOS registrert hos Patentstyret for blant annet restaurantdrift. Søknaden ble tatt til følge og merket registrert. Gårdeier – Youngstorget Eiendom – innga en innsigelse i medhold av varemerkeloven § 26, og krevde at registreringen måtte oppheves. Youngstorget Eiendom anførte at de var innehavere en eldre varemerkerett til Stratos-merket, oppnådd gjennom innarbeidelse, og at ByOslos varemerkeregistrering var i strid med varemerkeloven § 16 bokstav a. I Tillegg ble det anført at By Oslos varemerkesøknad var inngitt i strid med god forretningsskikk, jf. varemerkeloven § 16 bokstav b, slik denne lød på søknadstidspunktet.
Bygningen som huser det (etter sigende) legendariske
utestedet STRATOS (Foto: Quevaal (Wikipedia) /CC BY-SA 3.0)

Patentstyret opprettholdt registreringen, men KFIR ga Youngstorget eiendom fult medhold og kom til at varemerkeregistreringen måtte oppheves. KFIR mente at når forskjellige leietakerne fra 1935 og frem til i dag hadde brukt kjennetegnet STARTOS på virksomheten i lokalene, hadde kjennetegnet blitt innarbeidet i varemerkeloven § 3 tredje ledds forstand. Videre mente KFIR at denne varemerkeretten lå hos gårdeier – Youngstorget Eiendom. Det var dette vedtaket Oslo tingrett prøvde gyldigheten av.

For tingretten gjorde ByOslo gjeldende at det ikke var dokumentert at det hadde oppstått noen varemerkerett til STRATOS-merket gjennom innarbeidelse. For det tilfelle det hadde oppstått en varemerkerett gjennom innarbeidelsesvernet rett, lå innarbeidelsesvernet hos dem. Det ble vist til at det var selskapet ByOslo som hadde nedlagt de investeringer og den innsats som eventuelt hadde resultert i at STRATOS-merket hadde oppnådd vern gjennom innarbeidelse. Da måtte innarbeidelsesvernet ligge hos dem som leietaker, og ikke hos Youngstorget Eiendom som gårdeier.

Tingrettens vurdering

Tingretten oppstilte to hovedspørsmål, for det første måtte det vurderes om det hadde oppstått en varemerkerett gjennom innarbeidelse og dernest måtte det vurderes hvor dette innarbeidelsesvernet eventuelt lå.

Innarbeidelse

For at et varemerke skal oppnå vern gjennom innarbeidelse, må merket være brukt på en slik måte at det er godt kjent av omsetningskretsen som noens kjennetegn for de aktuelle tjenestene, jf. varemerkeloven § 3 tredje ledd. 

Tingretten viste til at STRATOS var brukt som navn på restauranten på toppen av Folketeaterbygningen siden 1935 og frem til 1986. I tillegg viste tingretten til at navnet var blitt brukt av byggets eiere og leietakere på 1990-tallet, og av leietakere på 2000-tallet. Videre viste tingretten til en underskriftskampanje der flere engasjerte seg for å sikre at lokalene ikke ble omgjort til kontorbygg, og at Aftenposten i en artikkel skrev at det skulle være «Stratos-fest på stratos», uten at journalisten anså det nødvendig å komme med en nærmere stedsangivelse. I tillegg ble det vektlagt at By Oslo også valgte å bruke Stratos-navnet da de overtok retten til lokalet.

Oslo tinghus
Foto: Bjoertvedt – CC BY-SA 3.0

Etter tingrettens syn var det dokumentert at det var etablert en varemerkerett gjennom innarbeidelse, og tingretten gikk over til å vurdere hvor eiendomsretten til innarbeidelsesvernet lå. Merket ble ansett innarbeidet på søknadstidspunktet i 2021. 

Vurderingen av hvem som var innehaver av det innarbeidede merket 

I tråd med By Oslos anførsler, la tingretten til grunn at rettighetene til et innarbeidet varemerke som utgangspunkt ligger hos den som har nedlagt den nødvendige innsats og de nødvendige investeringene til at innarbeidelsesvernet oppstod. Tingretten kom til at det var leietakerne som hadde stått for innarbeidelsen. Dernest påpekte tingretten at det ville kreve forankring i en avtale for at innarbeidelsesvernet skulle gå over fra leietakeren til gårdeier.

Det var på det rene at rettighetene til varemerket ikke var regulert i noen skriftlig avtale mellom de forskjellige leietakerne og de forskjellige gårdeierne. Tingretten formulerte det sentrale spørsmålet som om «Youngstorget har betinget seg rett til Stratos-navnet, selv om dette ikke er forankret i noen skriftlige avtaler.

ByOslo hadde i sin argumentasjon vist til KFIRs avgjørelse i HIGHASAKITE-saken, der flertallet kom til at registrerte eller innarbeidede varemerkerettigheter ikke kunne erverves «på annen måte enn ved uttrykkelig avtale». 

Tingretten viste til at en slik betraktning som KFIRs flertall der la til grunn, savnet forankring i rettskildene, og påpekte at de alminnelige reglene om formfrihet også måtte gjelde på varemerkerettens område. Med henvisning til høyesterettspraksis og teori, kom tingretten til at det som måtte vurderes «var hvilke berettigede forventninger som er blitt etablert gjennom interaksjonen mellom partene.»

Slik dette trollet forstår det gjengitte, mener tingretten at det som må vurderes er hvorvidt de forskjellige leietakerne som gjennom sin innsats og sine investeringer har stått for innarbeidelsen, har opptrådt på en slik måte at gårdeier har hatt en berettiget forventning om at innarbeidelsesvernet skulle tilfalle dem.

Til støtte for at leietakerne hadde opptrådt på en slik måte at gårdeier hadde fått en slik berettiget forventning om at rettighetene til et eventuelt innarbeidet varemerke skulle ligge hos gårdeier, skrev tingretten følgende:

«Selv om det har vært drevet ulike type virksomheter derfra, har driverne hatt én ting til felles: De har benyttet seg av navnet når de har drevet virksomhet fra Stratos-lokalene, og de har latt det ligge igjen når leieforholdet har løpt ut, uten å protestere på at nye leietakere har gjenopptatt bruken av det. Dette gir etter rettens syn en klar indikasjon på at det har vært en felles forståelse mellom de involverte aktører om at Stratos-navnet har tilhørt gårdeieren. Hos gårdeier må denne faste og tilsynelatende omforente praksisen ha skapt en forventning om uten videre å fortsette.»

Videre skrev tingretten:

«Spørsmålet er om en slik forventning var synlig for ByOslo, slik at de hadde en oppfordring til å reagere hvis de var av en annen oppfatning da de selv tok Stratos-navnet i bruk.»

Tingretten kom dernest til at By Oslo var kjent med at Stratos-navnets status da de tok navnet i bruk, og da hadde By Oslo – etter tingrettens syn – en sterk oppfordring til å avklare rettighetsforholdet med Youngstorget Eiendom, og tydelig gjøre gjeldende at de anså seg berettiget til å bruke STRATOS-navnet også etter endt leieforhold, og på lignende næringsvirksomhet fra andre lokaler.

Retten konkluderte så med at «det foreligger en stilltiende og bindene avtalepraksis om at leietakerne fikk bruke Stratos som kjennetegn på virksomheten de drev i Stratos-lokalene, men uten å få egne rettigheter til merket.» Tingretten kom, i likhet med KFIR, til at leietakernes bruk av navnet Stratos på virksomheten i de leide lokalene skjedde på gårdeiers nåde og var betinget av et aktivt leieforhold.

Dette trollets syn

Etter dette trollets syn treffer tingretten godt når det vises til at det er de alminnelige avtalerettslige prinsippene om formfrihet og avtalebinding som kommer til anvendelse. Det er fint at tingretten så uttrykkelig parkerer KFIRs flertalls vurdering i HIGHASAKITE-saken, omtalt her. Det kan bemerkes at hvorvidt det er gitt samtykke i varemerkelovens forstand, fort vil måtte vurderes i lys av EU-domstolens tolkning av uttrykket «consent» i varemerkeforordningen og i varemerkedirektivet, sml. blogginnlegget Unilever mot Lilleborg - en varemerkerettslig ... såpeopera, men dette har ikke nødvendigvis betydning i nærværende sak.

Slik dette trollet forstår tingretten, mente tingretten at gårdeier hadde innarbeidet rett til varemerket Stratos forut for at ByOslo tok navnet i bruk på sin virksomhet.

Tingretten påpeker imidlertid at ByOslo hadde en sterk oppfordring til å avklare eierskapet til navnet med Youngstorget Eiendom da de selv tok Stratos-navnet i bruk, og da de ikke gjorde dette ga de Youngstorget Eiendom en berettiget forventning om at de ville oppgi bruken av Stratos-navnet da leieforholdet utløp. Tingretten kan forstås dit hen at de mente at avtalebindingen og overføringen av innarbeidelsesvernet fra leietakerne til gårdeier først fant sted da denne berettigete forventningen ble etablert.

Hvis retten til Stratos som varemerke under innarbeidelse alt lå hos gårdeier da ByOslo påbegynte sitt leieforhold, slik tingretten tilsynelatende også la til grunn, vil ikke ByOslos unnlatelser av å klargjøre eierforholdet påvirke hvor eierskapet til innarbeidelsesvernet lå. Det ville først vært hvis ByOslo klart ga uttrykk for at de anså seg som eiere av Stratos-navnet samtidig som Youngstorget Eiendom over en viss periode unnlot å protestere mot dette, at eierforholdet kunne ha blitt påvirket.

I så måte var det fornuftig at Youngstorget Eiendom å reagere såpass raskt etter at de ble kjent med at varemerkesøknaden ble inngitt.

Denne saken viser i alle tilfeller viktigheten av å bevissthet rundt virksomheters immaterialrettigheter, og viktigheten av å regulere eierskap og bruksrett uttrykkelig i avtaler. Sett hen til at innarbeidelsesvernet først lå hos leietakerne, måtte det gjøres et solid stykke arbeid for å dokumentere at eierskapet til det påbegynte innarbeidelsesvernet så gikk over til gårdeier gjennom passivitet og konkludent adferd fra leietakernes side. Vurdering av om passivitet og konkludent adferd skal gis løftevirkninger må bli svært konkret, og selv om tingrettens dom er godt fundert, kunne partenes manglende bevissthet rundt innarbeidelsesvernet og eierskapet til innarbeidelsesvernet, ha ført til en avgjørelse som bygget på utgangspunktet om at ren passivitet ikke har løftevirkninger.

Resultatet i saken var på ingen måte åpenbart, og saken viser med all tydelighet viktigheten av at man avklarer rettighetsforholdet til kjennetegnet, før man påbegynner bruken og før man nedlegger innsats og investeringer for å styrke omsetningskretsens kjennskap til kjennetegnet.

For praktikerne er det også verdt å bemerke at tingretten åpnet for at Youngstorget Eiendom kunne kreve dekket sakskostnader som ble pådratt under KFIRs behandling av saken. Det avgjørende, mente tingretten, er om det tidligere nedlagte arbeidet kommer til nytte når saken bringes inn for domstolen, og om det tidligere arbeidet reduserer behovet for timepådrag under tingrettens behandling.

07 august 2024

YOSEMITE – varemerket som besteg KFIR

Sommeren er på hell, og du har kanskje spekulert mye på om stedene du har besøkt i år kunne vært registrert som varemerke? Ikke det? Neivel, men stedsnavn som varemerker er uansett en «klassiker» i varemerkeretten, og registreringspraksis får stadig bryne seg på nye problemstillinger innenfor dette temaet.

Før sommeren kom Klagenemda for industrielle rettigheter («KFIR»), i motsetning til Patentstyret, til at ordmerket YOSEMITE kunne registreres som varemerke. Innehaver av merket er Biltema Holding B.V., representert ved Onsagers AS. KFIR fant at YOSEMITE oppfyller kravet til særpreg og ikke er beskrivende for de utpekte varene i klasse 9, 12, 18, 25 og 28. Forbindelsen mellom varene og stedet Yosemite ble ansett tilstrekkelig avledet, og gjennomsnittsforbrukeren ville derfor ikke oppfatte merket som en angivelse av varenes geografiske opprinnelse.

Yosemite

Yosemite er en nasjonalpark i California i USA, som på grunn av en rekke særegne fjell blant annet er berømt for fjellklatring. Flere av oss kjenner kanskje til stedet gjennom filmen "Free Solo" fra 2018, hvor vi kunne følge soloklatreren Alex Honnold forberede sin klatretur opp El Capitan i Yosemite uten sikkerhetsutstyr. Yosemite er også inntatt på UNESCOs verdensarvliste og besøkes av rundt fire millioner mennesker hvert år.

Foto: DAVID ILIFF, CC BY-SA 3.0

Sakens hovedspørsmål

Spørsmålet i saken var om ordmerket YOSEMITE kunne registreres som varemerke for disse varene:

Klasse 9: Ridehjelmer; beskyttelseshjelmer; sykkelhjelmer; visir til hjelmer; hodeplagg i form av beskyttelseshjelmer; ansiktsskjold til beskyttelseshjelmer.

Klasse 12: Kjøretøyer; befordringsmidler til bruk på land, i luften eller i vannet; sykler; sykkelstyrer; skvettlapper til sykler; kjedehjul til sykler; sykkelkranker; sykkelpedaler; sykkelhjul; sykkeltilhengere; barnesykler; støttehjul til sykler; sykkelstøtter; sykkelbremser; sykkelseter; sykkeldekk; sykkelrammer; ringeklokker til sykler; sykkelgafler; sykkelkjeder; sykkelmotorer; elektriske sykler; gir til sykler; bremsekabler til sykler; bremsesko til sykler; hydrauliske skivebremser til sykler; terrengsykler.

Klasse 18: Lær og lærimitasjoner; skinn og huder; kofferter og reisevesker; paraplyer og parasoller; spaserstokker; pisk, seletøy og salmakervarer; halsbånd, lenker og klær for dyr; bager; drikkebelter; seletøytilbehør; turstokker; sportsbager; trengingsbager for alle formål; bager til treningstøy; sportsvesker med snøring.

Klasse 25: Klær, fottøy, hodeplagg; sportsjakker; sportsgensere, sportssingletter; sportskjorter; sportssokker; sportsbh; sportssko; sportstøy; støvler til sport; våtdrakter for overflatevannsport.

Klasse 28: Spill og leker; videospillapparater; gymnastikk- og sportsartikler; juletrepynt; sportsballer; sportsnett; sleder [sportsartikler]; baller til racketsporter; armbeskyttere [sportsartikler]; leggbeskyttere [sportsartikler]; halsbeskyttere til sportsbruk; håndputer til sportsbruk; håndleddsbeskyttere [sportsartikler]; knebeskyttere [sportsartikler]; springbrett [sportsartikler]; kroppsbeskyttere til sportsbruk; baseballkøller; baseballhansker; manualer; fiskekroker; fiskesnører; golfbager, med og uten hjul; golfkøller; hockeykøller; nett til ballsport; racketer; rugbyballer; skibindinger; ski; snowboard; bordtennisballer; bordfotballbord; tennisballer; tennisnett; yogablokker; yogastropper.

Kort om Patentstyrets vedtak

Patentstyret anså merket beskrivende og at det manglet særpreg for de aktuelle varene. Merket var blant annet søkt registrert for tur- og fritidsrelaterte varer, og Patentstyret fant at en ikke ubetydelig del av omsetningskretsen i møte med YOSEMITE vil få slike fordelaktige assosiasjoner til stedet at det er en tilstrekkelig forbindelse mellom stedet og varene. Patentstyret fant også at stedsangivelsen Yosemite skiller seg fra stedsnavnet Santa Cruz på flere måter og at Santa Cruz-avgjørelsen ikke var overførbar. I Santa Cruz-avgjørelsen ble stedsnavnet ansett registrerbart av lagmannsretten, se IP-trollets omtale av saken her.

KFIRs avgjørelse

I den konkrete vurderingen av om YOSEMITE kunne registreres som varemerke for de aktuelle varene viser KFIR til den grunnleggende avgjørelsen om hvordan merker som består av stedsnavn skal vurderes – C-108/97 og C-109/97 Chimsee. Avgjørelsen er fulgt opp i senere EU-praksis og Høyesterett i Route 66-saken. Vurderingen foretas i to trinn:

1) Er merket kjent for omsetningskretsen som en geografisk stedsangivelse?

2) Vil – eller kan i fremtiden – omsetningskretsen forbinde stedsangivelsen med egenskaper ved de aktuelle varene og tjenestene?

I vurderingen av om Yosemite er kjent for omsetningskretsen som en geografisk stedsangivelse, legger KFIR til grunn at den norske gjennomsnittsforbrukeren har forholdsvis god kjennskap til USA, amerikansk kultur og geografi. KFIR trekker også frem at stedet er inntatt på verdensarvlisten, som betyr at stedet er ansett å ha en helt unik naturhistorisk betydning for menneskeheten og derfor ansett bevaringsverdig. Videre er stedet gjort kjent gjennom flere reiseaktører, som omtaler stedet som et sted med flott natur og mange turmuligheter. På denne bakgrunn kom KFIR til at gjennomsnittsforbrukeren kjenner til Yosemite som en geografisk stedsbetegnelse.

KFIR kom imidlertid til at det ikke er sannsynlig at gjennomsnittsforbrukeren vil forbinde Yosemite med egenskaper ved de aktuelle varene. Avgjørende synes å være at Yosemite er en nasjonalpark og et verdensarvområde uten industri og menneskelig aktivitet bortsett fra turisme. Det finnes derfor ingen produksjon, design eller utvikling av de aktuelle varene på stedet eller ved grensen til nasjonalparken. Klagenemnda kom derfor til at gjennomsnittsforbrukeren ikke vil tro at varene har sitt geografiske opphav i Yosemite nasjonalpark, selv om parken er kjent for sin vakre og uberørte natur. Det har ikke avgjørende betydning at varene kan brukes i natur og terreng lik den man finner i Yosemite. Den norske gjennomsnittsbrukeren vil derfor ikke direkte og umiddelbart oppfatte merket YOSEMITE som en angivelse av varenes geografiske opprinnelse eller andre egenskaper når vedkommende møter merket i handelen. Til dette blir forbindelsen mellom varene og stedet tilstrekkelig avledet. Videre fant KFIR at merket innehar det nødvendige særpreg.

KFIR bemerker avslutningsvis at KFIRs syn er i samsvar med EU-domstolens avgjørelse i C-488/16 P Neuschwanstein, hvor EU-domstolen fant merket NEUSCHWANSTEIN registrerbart. I avgjørelsen ble det lagt vekt på at Neuschwanstein er et slott og et museum hvor hovedoppgaven ikke er å produsere suvenirer eller tilby tjenester, men å bevare kulturarv. Slottet var heller ikke berømt for de suvenirene som ble solgt. KFIR anså dette synspunktet overførbart til YOSEMITE, ettersom stedet er en nasjonalpark og et verdensarvområde uten vareproduksjon.

KFIR kom etter dette til at YOSEMITE kan registreres som varemerke for de aktuelle varene.

IP-trollets betraktninger

Dette IP-trollet leser avgjørelsen fra KFIR som en liten retningsendring i registreringspraksis om stedsangivende merker. KFIR distanserer seg fra tidligere praksis i sakene 19/00091 Snøhetta og 18/00085 Folgefonna. I Snøhetta-avgjørelsen kom KFIR, i motsetning til Patentstyret, til at SNØHETTA ikke kunne registreres for ulike typer drikker. Begrunnelsen var at merket både var beskrivende og manglet særpreg for disse varene. På grunn av at Snøhetta har egenskaper og kvaliteter som folk forbinder med rent og naturlig kildevann, kom KFIR til at det vil fremkalle positive følelser og fordelaktige assosiasjoner hos gjennomsnittsforbrukeren når de møter merket på ulike drikkevarer som inneholder vann. Tilsvarende argument, om at stedsnavnet gir slike positive assosiasjoner var for øvrig også sentralt i ARCTIC WATER-avgjørelsen, både i tingrettens dom og i KFIRs avgjørelse

I Folgefonna-avgjørelsen kom KFIR, også delvis i motsetning til Patentstyret (men på et annet grunnlag), til at FOLGEFONNA ikke oppfylte særpregskravet. KFIR fant det klart at FOLGEFONNA var kjent for gjennomsnittsforbrukeren som en geografisk stedsangivelse, og videre at FOLGEFONNA på grunn av å være en kjent destinasjon og reisemål for ulike friluftsaktiviteter ville ha en assosiasjonsevne som ga klar forbindelse mellom merket og varene i klasse 18, 21, 25 og 28.

KFIR begrunner at avgjørelsene i Snøhetta og Folgefonna ikke får avgjørende betydning i YOSEMITE-saken fordi EU-domstolens praksis er å anse som en høyere rettskilde enn tidligere saker fra KFIR. Begrunnelsen kunne med fordel vært noe mer utførlig, særlig ettersom Neuschwanstein-avgjørelsen fra EU-domstolen ble avsagt i september 2018, mens både Snøhetta- og Folgefonna-avgjørelsene ble avsagt i desember 2019.

En ting som uansett blir spennende er å se hvordan KFIR vil håndtere de neste sakene om stedsangivende merker. I løpet av høsten (kanskje?) skal KFIR behandle Patentstyrets nektelse av RØROS TWEED som ordmerke for klasse 24 (pledd; ullpledd). En åpenbar likhet mellom Yosemite og Røros er at de begge stedene har stor betydning både for kultur og natur, begge steder har vakre fjell og snødekte vintre, er populært for turister og begge steder er inntatt på UNESCOS verdensarv-liste. Men, det gjenstår vel å se om noe av dette vil ha avgjørende betydning for KFIRs vurdering ... 

To be continued!